Grid
Jaunumi

Kur labāk dzīvot — savrupmājā vai rindu mājā? Domuss salīdzina

Lai arī statistika liecina, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju mitinās dzīvokļos, tikpat daudzi lolo sapni par plašāku īpašumu un jau strādā pie tā, lai varētu pārcelties uz savrupmāju. Lielāka brīvības sajūta, vairāk zaļumu un mazāk kaimiņu trokšņu — tie ir tikai daži no iemesliem par labu dzīvei savrupmājā. Taču laba alternatīva daudzdzīvokļu namiem ir arī jauno rindu māju projekti. Kā atšķiras dzīve savrupmājā un rindu mājā, un ar ko abos gadījumos jārēķinās, salīdzina Domuss.

 

Savrupmājas priekšrocības un trūkumi

 

Savrupmājas foto - domuss.lv

 

Atšķirībā no lauku īpašuma un viensētām, par savrupmāju sauc atsevišķu ģimenes māju pilsētā vai tās teritorijā. Rīgā dažas savrupmājas vēsturiski saglabājušās pilsētas centrā, bet lielākoties tās ir zaļākās pilsētas apkaimēs, piemēram, Mežaparkā. 20. gadsimta sākumā Mežaparkā tika uzcelti vairāki simti savrupmāju, un kā iecienīta vieta atpūtai un dzīvošanai tas turpina augt joprojām.

 

Savrupmājas galvenā priekšrocība ir privātums; tā ir māja — miera osta. Teju visos projektos savrupmājai bonusā nāk dārzs, kuru var iekopt pēc savas patikas. Ir iespējams novietot automašīnu, ierīkot rotaļu laukumiņu bērniem. Atkarībā no saimnieku dzīvesstila, privātmāja paver iespējas rīkot dārza svētkus, sauļoties un atpūsties svaigā gaisā, nepametot savu teritoriju.

 

Tomēr jārēķinās, ka šāda neatkarība prasa attiecīgus ieguldījumus. Senāk celtas savrupmājas nomaļās vietās nav pieprasītas. Vēsturiskas ēkas ir maz un visbiežāk — tādā stāvoklī, ka restaurācija, rekonstrukcija, lai pielāgotu to mūsdienu dzīves prasībām, izmaksā vairāk nekā jaunuzcelta īpašuma iegāde.

 

Par laimi, Rīgā un tās apkārtnē turpinās jaunu, funkcionālu un pievilcīgu savrupmāju izbūve. Šāds īpašums joprojām kalpo arī kā statusa apliecinājums, un ne velti savrupmājas tiek dēvētas par villām. Lieliska lokācija, plaša teritorija, moderna arhitektūra, apzaļumota terase, augstākās klases būvniecības materiāli un iekštelpu apdare, nav lēts prieks. Turklāt arī uzturēšanas izmaksas būs lielākas nekā dzīvoklim.

 

Savrupmājas Mežaparkā un Pierīgā

 

Latvijā villu greznības ziņā joprojām nepārspēts ir Rīgas Mežaparks — ekskluzīvs dzīvojamais rajons, kas piedāvā dabas un pilsētvides harmoniju. Tas vienmēr izcēlies arī ar augstvērtīgu arhitektūru, sākot no koka jūgendstila pērlēm līdz funkcionālismam un mūsdienu laikmetīgajai arhitektūrai. Šobrīd unikālā dzīvojamo īpašumu projekta «Mežaparka Rezidences» attīstītājs pārdod zemi villu un privātmāju būvniecībai. Taču «Mežaparka Rezidences» iegādei pieejamas arī trīs dvīņu villas jeb dvīņu mājas — pievilcīgs variants divām saticīgām ģimenēm.

 

Platības ziņā mazākas un cenu ziņā pieejamākas savrupmājas meklējamas jaunajos ciematos ārpus Rīgas, piemēram, «Lapsās» Babītē, «Dailās» Ādažos, «Jaunzemēs» Salaspilī.

 

Rindu māju priekšrocības un trūkumi

 

Rindu mājas Mežaparkā - Domuss salīdzina rindu mājas un savrupmājas

 

Zelta vidusceļš starp dzīvošanu dzīvoklī un savrupmājā ir dzīve rindu mājā, kas pēdējā laikā iekarojusi stabilu vietu Latvijas nekustamo īpašumu tirgū. Šis Eiropā un ASV jau sen pazīstamais modelis pēdējās desmitgadēs guvis lielu popularitāti Latvijā. Rindu māju cenas ir mazākas nekā līdzīgas platības savrupmājām, jo to būvniecības izmaksas ir zemākas. Taču tas nenozīmē sliktāku dzīves kvalitāti — rindu mājas atrodas attīstītās vietās ar labu infrastruktūru, sakārtotu apkārtējo vidi. Tām ir pārdomāts, racionāls plānojums.

 

Rindu mājas ir visbiežāk izvēlas jaunās ģimenes, kas vēlas baudīt pilsētas ērtības — vienkāršu nokļūšanu uz darbavietu, skolu vai bērnudārzu, veikalus, atpūtas vietas. Vienlaikus īpašums rindu mājā visbiežāk ir lielāks par dzīvokli, turklāt ir iespēja parocīgi novietot savu auto un priecāties par nelielu zaļo zonu. Tiem, kuri vēlas iekopt plašu dārzu pie mājas, rindu mājas variants visdrīzāk nederēs, jo mājai piegulošā zemes platība ir mazāka nekā vairumam savrupmāju.

 

Atšķirībā no dzīves savrupmājā, rindu mājā jārēķinās arī ar kaimiņu klātbūtni. Ja ēka būvēta no kvalitatīviem materiāliem, par skaņām no savienojošās sienas nevajadzētu uztraukties. Tomēr lielāku jautājumu risināšanā, piemēram, remonta gadījumā jārespektē citu iedzīvotāju intereses.

 

Rindu mājas Mežaparkā un Salaspilī

 

Jaunas rindu mājas Mežaparkā pieejamas «Mežaparka Rezidencēs». Tās ir plašas, modernas, ar privātām terasēm laiskai rīta kafijas baudīšanai. Baltā apdare ļaus mājokli iekārtot atbilstoši savai gaumei un veidot tās iekārtojumu pašam vai piesaistot interjera dizaineru.

 

Arī Salaspilī, no kuras galvaspilsēta ātri sasniedzama ar auto vai sabiedrisko transportu, labiekārtotā ciematā «Jaunzemes» šobrīd tiek attīstīts rindu māju projekts ar plašām istabām, terasi un dabu visapkārt.

 

Īsumā/secinājumi

 

Ko labāk izvēlēties — rindu māju vai savrupmāju? Tas atkarīgs no prioritātēm un iespējām. Rindu mājas apvieno sevī privātmājas sajūtu ar laba dzīvokļa ērtībām, savukārt savrupmāja ļauj baudīt lielāku privātumu. Abiem variantiem ir savas priekšrocības, un tikai katrs saimnieks pats spēs saprast, kuras ir viņa ģimenei svarīgākās!