Grid
Jaunumi

“Mežaparka Rezidences” aizvien ir neatkārtojamas

Situācija ar galvaspilsētas jauno dzīvojamo īpašumu pārdošanu, kas attiecas uz biznesa klases un preminum klasi, motivē attīstītājus meklēt elastīgus un nestandarta risinājumus, kā arī rūpīgi uzklausīt potenciālo pircēju vēlmes. Tieši šādu stratēģiju šogad ievēro uzņēmums Domuss, un tam ir pozitīvs rezultāts.

Mežaparka Rezidences ir mūsu attīstītais dzīvojamais projekts, kas klases ziņā ir virs vidējās. Šī ir unikāla moderna dzīves vide, kas radīta no nulles vienā no Rīgas prestižākajām vietām – Mežaparkā. Tā kā neesam masveida pieprasījuma radītāji un daudz ko esam jau pārdevuši projekta attīstības sākuma posmā, tendences, ko šogad novērojam, atšķiras no tām, ar ko sastopas budžeta klases kompleksu attīstītāji, – tā sarunas sākumā ar žurnālu m2 un portālu varianti.lv vēlējās precizēt Oksana Dmitrijeva, SIA Domuss pārdošanas vadītāja.  Attīstības pirmajā kārtā Mežaparka Rezidencēs piedāvājumā ir trīs daudzdzīvokļu mājas (2 koncepcijas), kurās kopā ir 51 dzīvoklis, septiņas rindu māju sekcijas, trīs dvīņu mājas (kopā sešas dzīvojamās vienības), vairākas ekskluzīvas villas, kā arī zemes gabali privātai apbūvei. To mēs Mežaparkā pārdodam pēdējos trīs četrus gadus. Un, ja runājam par to, kā veicas ar pārdošanu 2023. gadā, jāsaka, ka gada sākums (janvāris un februāris) bija kluss. Aktivitāte sāka parādīties martā. Mūsu galvenais pagājušā pavasara sasniegums ir tas, ka noslēdzām līgumus par uzreiz trīs rindu māju sekciju pārdošanu, kuru būvniecība tika pabeigta jau tālajā 2019. gadā. Līdz šim gadam no septiņām sekcijām bija pārdota tikai viena – 2021. gadā. Nevarētu teikt, ka par citām sekcijām nebija intereses. Bet tas, ko potenciālie pircēji mums piedāvāja iepriekšējos gados (pamatā 20-30% lētāk par prasīto cenu), mūs neapmierināja. Sagaidījām īstos piedāvājumus, un šogad tika noslēgti trīs darījumi par rindu māju sekcijām, no kurām lētākā maksāja 463 000 eiro.

Patlaban Latvijas nekustamā īpašuma tirgū pārdevēji nedrīkst būt statiski un vienkārši gaidīt labākus laikus. Tas Latvijas prestižākā premium mājokļu tirgus, kāds izveidojies koronavīrusa pandēmijas gados un Ukrainas kara laikā, lika uzņēmumam Domuss reaģēt uz mainīgo situāciju. Izmaiņas veiktas jau projekta stratēģijā. Īres piedāvājums ļāva pārdzīvot pirkumu apsīkumu. Tās rindu māju sekcijas, kuras bija ar pilno apdari, ātri vien tika izīrētas par 2 700 un 3 000 eiro mēnesī plus komunālie maksājumi. Viens no īrniekiem, nodzīvojis gadu, nolēma nokārtot hipotekāro kredītu un sekciju izpirkt. Otro sekciju iegādājās cits mūsu projekta iedzīvotājs, kuram bija plašs dzīvoklis. Ģimene kļuva lielāka, bija nepieciešama arī lielāka platība. Šādi stāsti par mājokļa iegādi vienmēr ir patīkami jebkuram attīstītājam, tie apliecina viņa nekustamā īpašuma produkta augsto kvalitāti un priekšrocības. Arī trešo mūsu rindu mājas sekciju nopirka vietējā ģimene, tā mūs atrada ar mūsu mārketinga un reklāmas palīdzību. Mājoklim nebija apdares, bet bija liela platība, līdz ar to no mums šis klients saņēma nelielu bonusu.

Šovasar Mežaparka Rezidencēs pārdošanā ir palikušas divas rindu mājas sekcijas. Viena ar pilno apdari par 599 100 eiro, otra ar balto apdari — par 543 000. Vēl viena sekcija tika izīrēta ilgtermiņā, bet to var iegādāties arī kā ienesīgu objektu ar diezgan konkurētspējīgu atdēves likmi.

– Kā veicas ar dvīņu mājām un villām?

Villām ir augstāks cenu līmenis, nekā rindu māju sekcijām. Ar dvīņu mājām situācija ir līdzīga kā ar rindu mājām. No sešām dvīņu māju sekcijām divas ir pārdotas, viena ir izīrēta, bet trīs tiek piedāvātas iegādei. No sarunām ar klientiem esam secinājuši, ka gala apdares esamība būtiski palielina pieprasījumu. Vēl pirms gada līdz ar būtisko remontdarbu sadārdzinājumu Domuss neslēdza līgumus ar apakšuzņēmējiem par apdares veikšanu, bet šogad tomēr tika uzsākta programma māju un villu pabeigšanai, veicot apdares darbus līdz pat atslēgas nodošanai jaunajam īpašniekam. Šājā gadījumā, pat ja nespējam pārdot, ir iespēja izīrēt. Pieprasījums pēc tādiem kvalitatīviem un prestižiem mājokļiem, kādi ir mūsu projektā, ir augsts. To izmanto diplomātiskā korpusa pārstāvji, starptautisko struktūru un uzņēmumu Latvijas nodaļu darbinieki. Lai apmierinātu tirgus vēlmes, piedāvājam ne tikai klasisko īri, bet arī īri ar izpirkuma tiesībām. Tas attiecas arī uz villām, kuras var iegādāties par 1,29 miljoniem eiro un par 956 000. Gada beigās pēc vienas villas remonta ceram piedāvāt to izīrēšanai par 6 000-7 000 eiro mēnesī, – par precīzākiem skaitļiem lemsim vēlāk, kad tiks pabeigti visi iekšējās apdaresdarbi, villa tiks mēbelēta, iekārtota un aprīkota ar visu nepieciešamo. Un tad tirgū tiks piedāvāts viens no Rīgas māju augstvērtīgākajiem piedāvājumiem.

– Vai dzīvokļi kompleksā ir pārdoti?

No 51 dzīvokļiem 10 ir brīvi, par dažiem notiek pārrunas. Mūsu trīs daudzdzīvokļu māju klases ir atšķirīgas: ir premium un biznesa klase. Premium klases mājokļu platības ir gan lielākas, gan griesti ir augstāki, gan apdares materiāli ir dārgāki, ir pazemes autostāvvieta un lifts. Šajā mājā pircēji var izvēlēties kādu no sešiem atlikušajiem mājokļu variantiem, no kuriem trīs atrodas augšējā stāvā un ir ar plašām terasēm. Salīdzinot mūs ar kolēģiem konkurentiem, Mežaparka Rezidences dzīvokļu cenas pēdējā pusotra gada laikā ir saglabājušās stabilas. To cenas ir 2 800-3 400 eiro par kvadrātmetru. Pagājušā gada pirmajā pusgadā bijām pārsteigti, kad Rīgas budžeta klases jaunbūvēs dzīvokļu cenas sasniedza 2 700 eiro par kvadrātmetru un pat vairāk. No otras puses, tas mums bija pat izdevīgi: par līdzīgām cenām pircēji augstu novērtē mūsu piedāvājuma kvalitāti.

– Vai ir vērojama kāda kustība zemes gabalu segmentā?

Ar vienu rezervāciju gadā ir par maz, ņemot vērā, ka mūsu portfelī mums ir gandrīz trīsdesmit zemes gabalu privātai apbūvei. Pieaugošās būvniecības izmaksas un dārgākie kredītresursi lika pircējiem ieturēt pauzi pirms zemes gabala iegādes Mežaparkā. Līdzīgu tendenci redzam Ādažos un Carnikavā – divos ciematu projektos, kurus Domuss turpina attīstīt. Pabeigtās mājas tajos jau izpirktas, pārdošanā palikuši tikai tukši zemes gabali apbūvei.

– Vai jums ir sajūta, ka gandrīz visos Latvijas nekustamo īpašumu segmentos šogad novērojam pircēju tirgu?

Tā tas ir. Bet, ja runājam par mūsu projektiem, tad uzņēmumam Domuss kā pārdevējam ir argumenti, kāpēc prasām par savu īpašumu tādu cenu, kādu prasām.

– Jaunā Mežaparka izveide paredzēja vairākus attīstības posmus. Ko darīsiet tālāk?

Pirmās kārtas ietvaros vairs neko jaunu nebūvēsim. Otrajā, trešajā un ceturtajā kārtā tika mainīts funkcionālais zonējums. Agrāk orientējāmies uz privāto apbūvi, kas paredzēja daudzdzīvokļu māju un komercobjektu būvniecību līdz trīs stāviem gar Kokneses prospektu, tagad saskaņā ar jaunajiem noteikumiem maksimālais ēku augstums no Ķīšezera ielas puses — gar tramvaju līniju — var būt līdz sešiem stāviem. Tāpēc daļu no mūsu zemes, kas bija paredzēta nākamajām kārtām, piedāvājam lielākajiem attīstītājiem, kas specializējas dzīvojamo māju būvniecībā. Pirmā Mežaparka Rezidences kārta tiks atdalīta no pārējām daļām ar zaļo buferzonu, un mūsu apbūve tā arī paliks neatkārtojama.

 

Autors: Romāns Golubevs, žurnāls M2 un portāls Varianti.lv