Grid
Jaunumi

Pētījums: 47 % rīdzinieku par mājokli gatavi tērēt līdz 300 eiro mēnesī

Nepilna puse (47 %) aptaujāto rīdzinieku par mājokli – īri vai hipotekārā kredīta maksājumu – mēnesī gatavi tērēt līdz 300 eiro. Lielāks cilvēku īpatsvars norāda uz iespēju pārsniegt šādu summu hipotekārā aizdevuma gadījumā, secināts nekustamo īpašumu attīstītāja “Domuss” un kompānijas “Norstat Latvia” veiktajā pētījumā.

Jautāti, cik lielu summu mēnesī Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji ir gatavi tērēt par mājokļa kredītu, lielākais īpatsvars (41 %) respondentu uzsvēra, ka atvēlētu līdz 300 eiro. Katrs piektais (21 %) cilvēks apgalvo, ka hipotekārajam aizdevumam mēnesī tērētu no 301 līdz 400 eiro mēnesī, bet teju katrs desmitais (9 %) rīdzinieks un Pierīgas iedzīvotājs šādam mērķim mēnesī atvēlētu no 401 līdz 500 eiro. Vēl aptuveni katrs desmitais respondents būtu gatavs maksāt vairāk par 500 eiro.

“Visbiežāk par labu mājokļa tēriņiem virs 300 eiro mēnesī izšķiras tie, kuri ir gatavi nekustamā īpašuma iegādei. Pārsvarā mājsaimniecības ar vidējiem ienākumiem vairāk nekā 1000 eiro “uz rokas”, īpaši vecumā no 18 – 39 gadiem. Taču īres gadījumā cilvēki daudz retāk saskata iespēju atvēlēt virs 300 eiro mēnesī par mājokli, kas ir skaidrojams ar ieguldījuma mērķi. Iedzīvotājiem svarīgāka ir apmierinātība ar ilgtermiņa mājokli, nevis īstermiņa dzīvesvietu. Tādējādi interese par mājokļa iegādi saglabājas, neraugoties uz dažādiem faktoriem,” pauž nekustamo īpašumu attīstītāja “Domuss” valdes priekšsēdētājs Ralfs Jansons.

Jautāti, cik lielu summu mēnesī Rīgas un Pierīgas iedzīvotāji ir gatavi tērēt par mājokļa īri, puse cilvēku norādīja, ka līdz 300 eiro. Vien katrs desmitais (13 %) respondents uzsvēra, ka atvēlētu no 301 līdz 400 eiro. Gandrīz katrs demitais (9 %) aptaujātais būtu gatavs tērēt no 401 līdz 500 eiro. Katrs desmitais (11 %) cilvēks īrei atvēlētu vairāk par 500 eiro, tikmēr katram ceturtajam (28 %) iedzīvotājam Rīgā un Pierīgā ir grūti pateikt precīzu summu, ko mēnesī novirzītu par īri.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem gandrīz katrs ceturtais (29 %) Rīgas un Pierīgas iedzīvotājs no 18 līdz 29 gadiem hipotekārā kredīta maksājumam mēnesī atvēlētu no 301 līdz 400 eiro, līdzīgi arī vecumā no 30 līdz 39 gadiem, ko apliecina 27 % respondentu. Attiecīgo summu būtu gatavs atvēlēt katrs piektais (19 %) iedzīvotājs vecumā no 40 līdz 49 gadiem, bet no 50 līdz 64 gadiem – katrs desmitais (13 %) aptaujātais.

Nekustamo īpašumu projekta “Mežaparka Rezidences” un kompānijas “Norstat” pētījums ir veikts šī gada aprīlī, intervējot 700 ekonomiski aktīvus iedzīvotājus Rīgā un Pierīgā.

 

Par SIA “Domuss”

“Domuss” ir ASV investīciju fondu grupas NCH uzņēmums, kas Latvijas nekustamo īpašumu tirgū darbojas kopš 1995. gada. “Domuss” attīstīto projektu vidū ir dzīvojamās un biroju ēkas (vairāk nekā 10 objekti Vecrīgā un Rīgas centrā), ekskluzīvs daudzdzīvokļu komplekss “Ģipša fabrika”, BREEAM ilgtspējīgi sertificētā dzīvokļu ēka “Felicity Apartments”, privātmāju ciemati Pierīgā “Nordic Villages”, tirdzniecības objekti (t. sk. iepirkšanās centrs “Rīga Plaza”), projekts “Mežaparka Rezidences” (dzīvokļi Mežaparkā, dvīņu mājas, villas, rindu mājas, apbūves zeme privātmāju būvniecībai), noliktavu un loģistikas centri.