Grid
Jaunumi

Kādi faktori ietekmē nekustamā īpašuma vērtību?

Nekustamā īpašuma vērtības noteikšana visbiežāk kļūst aktuāla, kad no kredītiestādēm nepieciešams saņemt finansējumu jauna īpašuma iegādei. Lielākoties pircējs jau zina, ko vēlas, ir uzkrājis daļu no nepieciešamās summas, tomēr grib pārliecināties, ka tā ir adekvāta. Nekustamā īpašuma vērtēšanas pakalpojumi noder arī, dzīvokli vai māju pārdodot.
Pašam savu īpašumu objektīvi novērtēt nav viegli. Draudzīgi kaimiņi, personiskās simpātijas pret konkrēto apkaimi un māju sajūta nespēlē lomu tirgū.
Neatkarīgi no tā, vai vērtēšanu uzņematies paši vai uzticat to profesionāļiem, vērts zināt, kas īsti ceļ vai pazemina nekustamā īpašuma vērtību.

 

Vieta, vieta un vēlreiz vieta

Nekustamā īpašuma vērtētāji atzīst, ka nozīmīgākais kritērijs joprojām ir nekustamā īpašuma, dzīvokļa vai mājas, novietojums jeb atrašanās vieta, un tikai pēc tam seko visi pārējie. Labi zināms, ka cenu līmenis dažādās pilsētās un lauku rajonos atšķiras. Mājoklis Klusajā centrā vai Mežaparkā, bez šaubām, būs dārgāks nekā līdzīgas platības īpašums mikrorajonā vai laukos.

Platība un ērtības

Protams, vienistabas dzīvoklis ir lētāks par plašu, ģimenei piemērotu mājokli ar vairākām telpām. Taču jāņem vērā arī citi faktori. Sava nozīme ir stāvam. Daudzdzīvokļu ēkas pirmajā stāvā dzīvokļi mēdz būt manāmi lētāki nekā augšējos stāvos, īpaši, ja bonusā nāk lielisks skats. Tomēr, ja ēkā nav lifta, un kāpiens uz augšstāvu ir pamatīgs, dzīvokļa vērtība mēdz kristies. Šobrīd jaunajām ģimenēm vides pieejamība, tostarp ērta nokļūšana mājās ar bērnu ratiņiem, kļūst arvien svarīgāka. Duša virtuvē, malkas apkure vai labierīcības kāpņutelpā — arī šīs neērtības samazina mājokļa vērtību. Savukārt par plusu uzskatāmas pieejama autostāvvieta un telpas sezonas mantu glabāšanai.

Laba infrastruktūra

Ceļu stāvoklis, apkārtējās vides sakārtotība un drošums, attālums līdz sabiedriskajam transportam, veikaliem un kultūras vietām — arī šie faktori tiek ņemti vērā, vērtējot nekustamo īpašumu. Īsumā — mājoklis pierobežas meža vidū ar autoveikalu reizi nedēļā, iespējams, izklausās šarmanti alternatīva dzīvesstila piekritējiem, tomēr nekustamā īpašuma tirgū augstu vērtēts netiks.

Īpašuma tehniskais stāvoklis

Svarīgs kritērijs ir īpašuma tehniskais stāvoklis — tas, kā mājoklis ir uzturēts, kad pēdējoreiz veikti remontdarbi. Nekvalitatīvi un nolietojušies apdares materiāli, plaisas, mitruma pēdas vērtību ietekmē negatīvi. Vērtējot dzīvokli, eksperti pievērš uzmanību arī mājas kopējam stāvoklim. Būtiski ir celtniecībā izmantoti materiāli, konstrukciju pamatīgums. Ja kāpņutelpa ir sakārtota, ēka nosiltināta, nekustamā īpašuma vērtība pieaug. Mēbeles, vanna vai duša, sadzīves tehnika jeb lietas, ko iespējams salīdzinoši viegli nomainīt, mājokļa vērtību neietekmē. Šo faktoru izvērtēšana paliek pircēja gaumes ziņā.

Kas apgrūtina vērtēšanu?

Nekustamā īpašuma vērtēšanas procesā sarežģījumus rada dažāda veida neatbilstības un apgrūtinājumi. Mājokļa vērtību un tā realizāciju var negatīvi ietekmēt nesaskaņotas pārbūves un izmaiņas plānojumā, piemēram, paplašinātas logu ailes, stiklotas lodžijas, nojauktas starpsienas u.tml. Šāda tipa izmaiņām vajadzētu būt dokumentētām. Specifiski nosacījumi ir arī ēkām ar augstu kultūrvēsturisko vērtību. Pirms veikt nekustamā īpašuma pirkšanas–pārdošanas darījumus jāpārliecinās, ka ir sakārtota finanšu puse un īpašumattiecības.

Ja nav pārliecības, ka nekustamo īpašumu varēsiet novērtēt saviem spēkiem, ir vērts piesaistīt sertificētu profesionāli. Latvijā nekustamā īpašuma vērtētāja sertifikātu izsniedz Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas sertifikācijas birojs.

Plānojat iegādāties nekustamo īpašumu? Aplūkojiet jaunākos dzīvokļus un mājas no nekustamo īpašumu attīstītāja Domuss.